Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Düzenli yürüyüş yapmak pek çok kişinin istediği ancak vakit bulamamaktan yakındıkları bir olay. Ancak düzenli yürüyüş yapmak için özel bir vakit ayırmanız gerekmiyor. Her gün yaptığınız rutin bir işin arasında bu yürüyüşü de katabilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı olur hem de zamandan tasarruf edersiniz. Bu yazımızda düzenli yürüyüş yapmanın faydaları neler ondan bahsedeceğiz. Günde ne kadar yürümeliyiz? Yürüyüş yapmanın yanında başka nelere dikkat etmeliyiz? Hepsine bu yazıda cevap bulacağız.

Günde Ne Kadar Yürümek Gerek?

Düzenli yürüyüşe yeni başlayacak olanlar için günde 20 dakikalık bir yürüyüş yeterli olacaktır. Bu oldukça az görünmesine rağmen başlangıç için yeterlidir. Vücuda birdenbire yüklenmek yerine yürüyüşün süresi zamanla arttırılmalıdır. İlk iki hafta 20 dakikalık yürüyüşlerden sonra üçüncü hafta bu süreye 10 dakika daha ekleyerek 30 dakikaya çıkarabilirsiniz. Bundan sonraki her hafta da 10 dakika arttırarak en sonunda günde 1 saatlik yürüyüş süresine sabitlemek ve sonrasında hem 1 saat olarak devam etmek gerekiyor. Gün içinde 1 saatten fazla yürümenin vücudunuza bir faydası dokunmayacak sadece sizi yoracaktır.

Bununla birlikte eğer gün içinde bütün halde 1 saatlik bir zamanınız yoksa yürüyüşünüzü yarım saatlik iki parçaya da bölebilir, 30 dakika sabah, 30 dakika akşam yürüyebilirsiniz.

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş Yapmak Nelere İyi Gelir?

Düzenli yürüyüş yapmanın faydaları arasında en çok bilinen kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Ancak düzenli yürüyüş tek başına kilo vermek için yeterli değildir. Yürüyüş yapmak çeşitli diyetler ile birlikte yapıldığında etkili olacaktır. Yürüyüş yapan insanın sindirim sistemi daha çabuk çalışmaya başlar. Bu da yemeklerin daha çabuk sindirilmesi anlamına gelir. Sindirilen yemekler hızlı bir şekilde dışarı atılacağı için bu da zayıflama da etkili olan bir durumdur. Bununla birlikte düzenli yürüyüş yapmanın faydaları arasında ileri yaşlarda görülebilecek olan romatizma ya da kas hastalıklarının da önüne geçmesi sayılabilir.

Özellikle sabah yürüyüşleri sırasında alınan temiz hava kana karışır ve beyne gider. Beyne giden bu temiz hava gün içinde beynin daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Aynı zamanda uzun vadede de kalp ve damar sağlığına etkisi görülmektedir.

Yürüyüş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yürüyüş yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu rahat kıyafetler ve özellikle rahat ayakkabılar giyilmesidir. Kesinlikle kundura olarak tabir edilen ayakkabılar, çizmeler, botlar giyilmemelidir. Bu çeşit ayakkabılar birkaç gün sonunda ayağınızda yaralar çıkmasına ya da çeşitli ağrılara sebep olurlar. Bu yüzden en çok tavsiye edilen spor ayakkabılarla yürüyüş yapmaktır. Kendinizi bir yürüyüş parkuru belirleyin ve her gün aynı parkurda yürüyün. Bu sayede kendinizi de test etme şansını yakalamış olursunuz. İlk başladığınızda zorlanırken ilerleyen zamanlarda aynı parkuru zorlanmadan yürüdüğünüzü siz de göreceksiniz. Eğer sigara kullanıyorsanız yürüyüş esnasında muhtemelen zorlanacaksınız. Ancak sigarayı bırakmadan yürüyüş yapmanın pek bir anlamı yok. Çünkü bir taraftan sağlıklı olmayı amaçlarken diğer taraftan sigara kullanmak boşa çekilen bir kürek gibidir.

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş Yapmak İçin Zamanı Olmayanlara Öneriler

Düzenli yürüyüş yapmanın faydaları elbette saymakla bitmiyor. Ancak buna rağmen yazının başında bahsettiğimiz insanların zaman bulamamaları konusundaki şikayetler için de çeşitli öneriler mevcut. Eğer sabahları işinize arabayla gidiyorsanız aracınızı iş yerine 20 – 30 dakikalık bir yürüme mesafesinde park edip iş yerinize yürüyerek gidebilirsiniz. Akşamları da aynı şekilde işten çıktığınızda aracınıza kadar yürüyebilir ve oradan aracınızla eve dönebilirsiniz. Eğer okula giden küçük bir çocuğunuz varsa ve onu okula siz götürüyorsanız çocuğunuzu okula bıraktıktan sonra eve dönmeden 15-20 dakikalık bir fazladan yürüyüş yapabilirsiniz. Bu sayede zamandan da tasarruf ederek yürümüş olursunuz.

Düzenli yürüyüş yapmanın faydaları ebette saymakla bitmez. Ancak ilk önce bunu gerçekten düzenli bir hale getirmek önemli. Bir gün yürüyüp iki gün yürümediğinizde bunun vücuda çok fazla bir etkisi olmuyor. Bünyenin gün aynı saatinde yürüyüş yapacak şekilde ayarlanması da yürüyüşlerden maksimum faydanın sağlanması demektir. Eğer yürürken canınız sıkılıyorsa kulağınıza takacağınız bir radyo ile günün gelişmelerini dinlerken bir taraftan da dikkatli bir şekilde yürüyüşünüzü yapabileceğiniz gibi eğer çevrenizde sizinle yürüyüş yapacak arkadaşlarınız varsa beraber de yürüyüş yapabilirsiniz.

Siyah noktalardan kurtulmanın yollarını anlattığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Hakkında Meral Yıldız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir