Çarşamba , Eylül 18 2024
Çocuk Beslenmesinde Yapılan Hatalar
Çocuk Beslenmesinde Yapılan Hatalar

Çocuk Beslenmesinde Yapılan Hatalar

Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişim göstermeleri ailelerin önemle üzerinde durdukları noktalardan bir tanesi. Ancak anne ve babalar bir taraftan bunu isterlerken diğer taraftan bazen bilinçsiz hareket edebiliyorlar. Bunların en başında da çocuklarına yemekleri zorla yedirmek geliyor. Çocuk beslenmesinde yapılan hatalar arasında ilk sırada bulunan bu hata çocukların ilerleyen zamanlarda Obezite ile karşı karşıya kalmalarında dahi yol açabilmekte. Bu yazımızda anne ve babaların çocukların beslenmesi sırasında sıklıkla yaptıkları hatalara göz atacağız.

Aileler en çok çocuklarının iştahsız olduklarından ve yemek düzenlerindeki bozukluklardan şikâyet ediyorlar. Küçük yaştan itibaren sağlıklı bir beslenme alışkanlığının çocuklara aşılanabilmesi oldukça önemli. Bu yüzden anne ve babaların bu konu üzerindeki davranışlarına dikkat etmeleri gerekmekte.

Çocuk beslenmesinde yapılan hatalar

Zorla Yemek Yedirmek

Çocuk beslenmesinde yapılan hatalar arasında çocuklara zorla yemek yedirmek de bulunuyor. Hatta kendisi acıktığı zaman yemek yemesine fırsat tanıyın. Bu şekilde çocuklar kendi yeme şekillerini bulacaklardır. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de ailelerin sürekli olarak çocuklarının doymadığını düşünmeleridir. Oysaki çocuk ilk lokmadan aldıktan 20 dakika sonra doyar. Bir çocuğun yemek konusunda zorlanması ileride onun yemek konusunda evet ya da hayır demesini de zorlaştıracaktır. Bunun sonucunda obeziteye varan hastalıklarla karşılaşılması olağandır. Bu yüzden ne kadar yemesi gerektiğindeki karar çocuğa bırakılmalıdır.

Çocuklarınızı Yemek Konusunda Özgür Bırakın

Abur Cubur ile Ödüllendirmek

Çocuk beslenmesinde yapılan hatalar arasında çocukları abur cubur vererek ödüllendirmek de bulunmakta. Yemeğini bitirdiği taktirde ona ödül olarak abur cubur vermek tabi ki her çocukta olduğu gibi onu da mutlu edecektir. Ancak diğer taraftan yemeğini de zorla ve istemeyerek yiyeceği için ilerleyen dönemlerde bu durum yine Obezite ya da kontrol edilemeyen şişmanlama gibi hastalıkların oluşmasına sebep olacaktır.

Yeni Vereceğiniz Gıdalar Arasına Süre Koyun

Çocuğunuza ilk defa yeni bir gıda verecekseniz aynı anda daha önce yemediği gıdaları bir seferde yedirmekten uzak durun. Bu da çocuk beslenmesinde yapılan hatalar arasında geliyor. İlk defa yiyeceği bir gıdayı yedikten sonra nasıl bir tepki verdiğini gözlemleyin. Eğer birden fazla yeni gıdayı aynı anda çocuğunuza vermeye çalışırsanız bu durum çocuğunuzun hepsinden nefret etmesine sebep olabilir. Çocuğunuzun sevmediği gıdalar olacaktır. Bu gıdalar her ne kadar besin yönünden yararlı olsalar da çocuğunuz yemek istemiyorsa zorla yedirmeyin. Eğer çocuğunuzu bu konuda zorlarsanız çocuğunuz o gıdadan iyice soğuyacak ve ömür boyu yemekten kaçacaktır. Bununla birlikte hemen hemen her gıdanın aynı besin değerine sahip bir muadili vardır. Örneğin çocuğunuz peynir yemesini sevmiyorsa peynir yerine ona süt ya da yoğurt verebilirsiniz.

Tatlıyı Yasaklamayın

Çocuklar doğaları geri tatlı olan yiyecekleri daha fazla tüketmek isteyeceklerdir. Dünyada Obezite sorunu ile uğraşan pek çok çocuk var. Ancak bu aileleri görüp kendi çocuklarınızı tatlıyı yasaklamak doğru bir davranış değil. Çocuk beslenmesinde yapılan hatalar arasında bu da önemli bir yer teşkil etmekte. Çocukların tatlılar da olmak üzere tüm yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmaları gerekmekte. Bu da ailelerin yarımıyla olabiliyor. Çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını kısıtladığınızda bu durumun yeme isteklerini daha fazla arttıracağını da unutmayın. Bu yüzden tatlıyı yasaklamak yerine miktarını kontrol altında tutmak çok daha makul bir davranış olacaktır.

Çocuğunuz Şişmansa Diyete Sokmayın

Çocuklarda görülen şişmanlık kesinlikle çok yemelerinden kaynaklanan bir şişmanlık değildir. Çocuğunuz sağlıklıysa kilolu olmasının sebebi hareketsizlik ya da fazla kalori tüketmesidir. Çocukların sadece gerektiği kadar besin alıp, gün içinde hareketli olması kilo alıp şişmanlamasının da önüne geçecektir. Gelişim süreci devam eden bir çocuğun diyet yaparak zayıflatılmaya çalışılması sağlığını kaybetmesine sebep olacaktır. İlk yapılacak iş kilo almasını durdurarak sabit bir kiloda kalmasını sağlamak olacaktır. Çocuğunuzu beslerken gereksiz kalori içeren yiyecekleri vermeyi keserseniz çocuğunuzun kilolarında da gözle görülür bir düşüş olduğunu göreceksiniz. Gelişme sürecinde olan çocuğun bir taraftan boyu da uzadığı için bir süre sonra vücut ağırlığı ile kilosu dengeli bir seviyeye gelecektir. Karbonhidratı kesmeniz ve yağsız bir beslenme çocuğun gelişimini durduracak ve boyunun uzamasına da engel olacaktır. İleride bu durum hormonal sorunların da ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bununla birlikte gelişim sürecinde sağlıksız ya da eksik bir şekilde beslenen çocuk yine ilerleyen yaşlarda hastalıklarla çok fazla uğraşmak zorunda kalacaktır.

Bebekler için oyuncak seçimi konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Hakkında Meral Yıldız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir