Çarşamba , Ekim 9 2024
Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır?
Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır?

Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır? Doğru Emzirme Yöntemleri

Yenidoğan döneminden itibaren 5 aylığa kadar en sıkıntılı konulardan olan bebeklerde gaz problemi, zaman içerisinde ebeveynler için bir çile haline gelebiliyor. Tabi ki olaya klasik yöntemler ile yaklaşmaktan ziyade biraz daha bilimsel olarak yaklaşmanın ciddi anlamda faydalı olacağını da söyleyelim.

Bebeklerde gaz nasıl çıkarılır? Bu sorunun bilimsel olarak birçok farklı yanıtı olabilir. Kalıcı çözüm ve geçici çözümler de üretilebilir. Sadece doğru seçenekleri bilmek ve buna yönelik olarak analiz yapmak gerekir. Uzman desteği bu noktada büyük önem arz eder. Şimdi sizlere biraz daha farklı açıdan yaklaşım için ufuk açacağım.

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri
Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri Nelerdir?

Bebek sağlığı birçok farklı açıdan inceleme altına alınabilir. Yenidoğan bebeklerde özellikle gaz sorunu sıklık ile görülür. Bunun nedenlerini doğru şekilde analiz etmek ve buna yönelik olarak hareket etmek gerekir. Metabolizmik ve sindirim sistemi faaliyetleri açısından yenidoğan bebeklerde azami dikkat şart.

Öncelikle beslenme sağlığı çok önemlidir. Düzenli bir beslenme, anne sütü dahi olsa çocuklarda büyük önem arz eden konuların başında geliyor. Zaman içerisinde mamaya başlayacağınız için yine seçici olmak elzem. Tabi ki hemen birkaç başlık altında nedenleri inceleyelim.

Sindirim Sistemi Faaliyetlerinde Sıkıntılar

Gaz problemi tamamen sindirim sistemine yorulabilir. Bebekler, özellikle anne sütü içtikleri dönemde yoğun bir beslenme döngüsüne sahiptir. Dolayısı ile bu döngünün kesinlikle aksamaması da önemlidir.

Süt içmesi esnasında bebeğimizin midesinde hava oluşumu meydana gelir. Tabi ki bu hava oluşumu, narin bebek vücudundan atılması gereken bir sorun. Dolayısı ile ağlama nöbetleri ile karşımıza çıkabiliyor. 4 aya kadar bu süreç her ne olursa olsun yaşanılacak zorunlu bir sorun.

Annenin Sağlıksız Beslenmesi

Annenin vücudu süt üretirken annenin vücudundaki vitamin ve mineralleri içerisine alır ve bebeğe nakil olur. En basit yöntemi ile anlatmak istediğim şey annenin beslenmesi önemlidir. Anne adayı sağlıklı beslenecek ki bebek de bundan nasibini yeteri kadar alacak.

Sağlıksız beslenme, bebeğin alacağı anne sütünden hızlı bir şekilde vücuda geçecek sorunlar demek. Süt bileşeninde meydana gelebilecek farklı maddeler aşırı gaza neden olabilir.

Gıda Alerjisi Durumu

Bebeklerde nadiren de olsa rastladığımız bir durum diyebiliriz. Bebeklerde gaz sancısı, özellikle vücuduna yaramayan bir besin aldığında da olur. Zaman içerisinde mama yemeye başladığı zaman da bunu gözlemleyebilirsiniz.

Emzirme Tekniği ve Biberon ile Beslenme Sorunu

Ciddi anlamda önemli bir konu emzirme tekniği. Bebeği doğru emzirme yöntemleri yine araştırılması ve üzerinde durulması gereken konular arasında. Bebeği doğru pozisyonda tutarak ve memeyi doğru şekilde vererek bebeğin beslenmesini sağlamak önemlidir.

Siz görmezsiniz ancak süt, bebeğe kesik kesik gidebilir ve bebek bu noktada hava alabilir. Bu hava gaz sancısına neden olacak önemli bir faktör. Özellikle de biberon ile beslenme noktasında hava kaçışı nedeni ile gaz problemleri sıklık ile yaşadığımız durumlardan birisi.

Bebeği Doğru Emzirme Yöntemleri
Bebeği Doğru Emzirme Yöntemleri

Bebeği Doğru Emzirme Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı sorunundan kurtulmak için önceliğiniz her ne olursa olsun emzirme pozisyonu olmalı. Biz uzmanlar, tam da bu noktada genel itibari ile en sağlıklı pozisyonları önerebilmek adına ebeveynleri bilgilendiriyoruz. Gaz sancısı riskini en aza indirebilmek için 4 ayrı emzirme pozisyonu öneriyoruz. Bunları sizlere görsel olarak da sunacağız.

A-) Emzirmede Kucaklama Pozisyonu

Bu noktada bebeğimizi iki elimiz ile kucaklamak ve bebeğin kendisinin rahat bir şekilde emmesini sağlamak esastır. Boyun ve omurilik kısmını destekleyecek şekilde bir kolumuz ile bebeğimizi kavrar iken aynı zamanda kalça kısmından da iyice destekliyor ve rahat etmesini sağlıyoruz. Bu noktada özellikle bebeğin burnu her ne olursa olsun meme ile aynı hizada olması önemlidir.

Doğru Emzirme Yöntemleri - Kucaklama Pozisyonu
Doğru Emzirme Yöntemleri – Kucaklama Pozisyonu

B-) Emzirmede Ters Kucaklama Pozisyonu

Tıbbi literatürden ziyade bu emzirme pozisyonu halk arasında emzirmede ters beşik pozisyonu adı ile de anılmaktadır. Bu emzirme yönteminde bebeğin kafanının bulunduğu yönün tersindeki kolun ile bebeği kavrayacaksın. Bu sayede biraz da olsa öne doğru eğim alacak, bebeğin daha rahat süt içmesine de yardımcı olacaksın.

Doğru Emzirme Yöntemleri - Ters Kucaklama Pozisyonu
Doğru Emzirme Yöntemleri – Ters Kucaklama Pozisyonu

C-) Doğru Emzirme Yöntemleri – Koltukaltı Pozisyonu

Aşağıda sunacağımız resimde bu pozisyonun detaylarını daha net kavrayacaksınız. Hangi göğüs kısmı ile bebeğinizi besleyecekseniz bebeğiniz gövdesini o bölgedeki koltuk altına yerleştirin. Tabi ki omurgasını destekleyecek yastık ya da resimde göreceğiniz üzere can simidi gibi bir seçenek kullanılabilir. Bebeğin başını ise resimdekinin aksine koltukaltına aldığın kol ile değil diğer eliniz ile destekleyin.

Doğru Emzirme Yöntemleri - Koltukaltı Pozisyonu
Doğru Emzirme Yöntemleri – Koltukaltı Pozisyonu

D-) Doğru Emzirme Yöntemleri – Yatarak Emzirme Pozisyonu

Halk arasında yaygın olarak bilinen bir diğer emzirme yöntemidir. Yatarak bebeklerinizi sağlıklı bir şekilde emzirebilirsiniz. Sağ ya da sol yanınızı seçerek yatağa paralel olarak uzanın ve sonrasında bebeğinizin yüzü göğsünüze dönük olacak şekilde sırtını destekleyin. Bebeğin kafasının yattığı bölgenin tam tersindeki yukarıya bakan göğsünüz ile emzirme yapın.

Doğru Emzirme Yöntemleri - Yatarak Emzirme Pozisyonu
Doğru Emzirme Yöntemleri – Yatarak Emzirme Pozisyonu

Bebeklerde Gaz Nasıl Çıkarılır?

Bebeklerde gaz sancısı gibi bir durum söz konusu ise tam da bu noktada dikkatli bir şekilde hareket etmek önem arz eden konulardandır. Birçok ebeveyn, internet üzerinden bunu araştırma yoluna gider. Bebeklerde gaz masajı, en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi olarak da dikkat çeker. Tabi ki doğru yöntemleri kullanmak da ayrıca önem arz eder.

Birkaç farklı masaj tekniği söz konusudur. Bu masaj tekniklerinde doğrudan karın bölgesine uygulama, sırt bölgesinden uygulama gibi birkaç farklı uygulama söz konusu olacaktır.

Bebeklerde Gaz Sorunu için Sırt Masajı

Halk arasında en yaygın olarak bilinen yöntemlerden birisidir. Ne olursa olsun her emzirmeden sonra gaz masajı yapmak çok önemlidir. Bu masaj ile birlikte aslında bebeğinizin sonradan yaşayabileceği birikmiş gaz sorununun da önüne geçmiş olursunuz.

  1. İlk etapta bebeğimizi mümkün mertebe yumuşak bir zemine yüzüstü yatırıyoruz. Dizlerimiz üzerine rahat bir yastık koyarak da üzerine de yatırabiliriz.
  2. Sonrasında temizlediğimiz ellerimiz ile birlikte bebeğin boyun bölgesi ve kuyruk sokumu bölgesine kadar hafif baskı uygulayarak masaj yaparız.
  3. Bu yöntem ile birlikte bebek, sindirim açısından rahatlayarak gazı kolay bir şekilde çıkarabilir.

Bebeklerde Gaz Sorunu için Karın Masajı

Bu yöntem de aslında sırt masajı ile birebir aynı özellik gösterir. Bebeğimizi yumuşak bir zemin üzerine yatırarak ayak bileklerinden tutmak ve dikkatli bir şekilde dizlerini karına kadar yavaşça hareket ettirmek. Bu sayede bağırsaklarda ciddi anlamda baskıyı hisseder ve gazın çıkışı kolay bir hale gelir.

Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz üzere karın masajında birkaç farklı teknik söz konusudur. Sizlere her anlamda yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Gaz Sancısı için Sıcak Uygulama

Aşağıda sizler ile paylaşacağım videoda buna dair detayı anlayabileceksiniz. Sıcak uygulama da bebeğin kolay bir şekilde gaz sancısını çıkarması için idealdir. Hafif ısıtmış olduğunuz bir havlu ya da sıcak su torbası ile birlikte karın ve kasık bölgelerine uygulama yapın. Bebeğiniz sıcağa karşı tepki verecek ve gaz sorunundan kısa süre içerisinde kurtulabilecektir.

Bebeklerde Gaz Sorunu için Ne Zaman Uzmana Başvurulmalı?

Tabi ki gaz sorunu hemen iyileşme göstermeyebilir. Bebeğimizde sürekli bir huzursuzluk hali söz konusu olabilir. Ağlamalar, kusma ya da nefes alıp vermede sıkıntılar da kendisini gösterebilir. Kısacası yukarıdaki uygulamalar ile birlikte gaz çıkarmak mümkün olmayabilir.

Dolayısı ile tam da bu noktada biz uzmanlardan destek almak gerekiyor. Bebeğinizin sindirim sisteminde, metabolizmik faaliyetlerin gelişmesinde ve daha kötü bağırsaklarında problemler olabilir. Gaz sancısının kalıcı olması birçok soruna işarettir. Dolayısı ile dikkatli olmak ve gecikmeden uzman desteği almak önemli olacaktır.

Hakkında Dr. Emel Gönence

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir