Cuma , Nisan 26 2024

BLW İle Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?

BLW(Baby Led Weaning), yani kontrolün bebekte olduğu bir beslenme şeklidir. Püre ile beslenmeye karşı bir anne olduğum için BLW ile ek gıdaya geçiş hakkında siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmek istedim. İsterseniz öncelikle neden kaşıkla beslemeye karşıyım bunu tartışalım.

Kaşıkla Beslemenin Dezavantajları

  • Anneler püre hazırlamak için uğraşır ve ekstra yorulur.
  • Bebeğin besinleri tanımasına imkan vermemiş olursunuz.
  • Besinler püre şeklinde olduğu için bebeğin çiğnemesine gerek yoktur. Bu yüzden bebeğin çiğneme becerisi gecikir. Aynı zamanla bebeğin pütürlü gıdaları reddetmesine neden olur.
  •  Kaşıkla beslenen bebekler yedirildiğinde besinler ağzının arka tarafına gider ve öğürme refleksleri harekete geçer. Yani bebeğin kaşıkla beslenirken besinlerin boğazına tıkanmasını nasıl engelleyeceğini anlaması zordur. Bebeğiniz sizin kontrolünde beslendiği için yemek vakitleri onun için işkencedir ve keyif alamaz. Halbuki 6 aylık bir bebek oral dönemdedir. Yani eline ne geçerse ağzına götürüp cisimleri tanımaya çalışır. Yani aslında gıdaları eline verdiğinizde o zaten ağzına götürecek ve besinleri tanımaya çalışacaktır.
  • Bebeğinizle birlikte sofraya otuma imkanınız yoktur. Çünkü bebeğinizi siz beslediğiniz için önce onu beslemeniz gerekir.

Peki bebeğin kendi kendine yemesinin faydaları nelerdir isterseniz biraz da bunun üzerinde tartışalım.

BLW İle Beslenmenin Avantajları

  • Bebeğin yemek vakitlerinden zevk alır ve eğlenir.
  • Hep birlikte yemek yeme imkanı yaratır.
  • Bebeğiniz sizinle birlikte sofraya oturduğunda sizi taklit etmeye çalışır. Böylelikle yemek yeme becerisi gelişir.
  • Bebeğinizin besinlerin şekillerini ve tatlarını tanımasına imkan vermiş olursunuz.
  • Bebeğinizin kendi kendine bir şey yapmasına izin vermek hem bir şeyler öğrenmesini hem de yeteneklerine ve kendi kararlarına güvenmelerini sağlamış olursunuz.
  • Kendi kendine yiyen bebekler sürekli değişik kıvamdaki yiyeceklerle karşılaştığı için püre ile beslenen bebeklere göre yemek yemeyi daha hızlı öğrenirler.
  • Anne için yemek hazırlamak daha kolaydır. Çünkü besinleri püre haline getirmekle uğraşmaz.
  • Dışarıda hep birlikte yemek yeme imkanınız olur.

BLW’nin tek dezavantajı ortalık fena halde dağılıyor. Ben bunun önüne mama sandalyesinin altına büyük sofra bezi sererek geçtim. Sizde böyle yaparsanız ortalık batmamış olur.

BLW İle Ek Gıdaya Geçişte Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Bebeğiniz kesinlikle dik bir konumda oturmalıdır. Kucaktan ziyade mama sandalyesinde oturması en sağlıklı olandır. Çünkü bu şekilde bebeğinizi kontrol etmeniz daha kolaydır. Bebeğinizin boğulmaması için dik bir konumda oturması önemlidir.
  2. Mümkün olduğunca bebeğiniz aç değilken katı gıdaları vermeye çalışın. Çünkü 6-8 ay arası bir bebeğin beslenmesinin %90’nı anne sütü, emmiyorsa formül mamadır.
  3. İlk 2 aylık periyotta bebeğinizin katı gıdalarla doymasını beklemeyin. Bu süreçte amaç bebeğin besinleri keşfetmesini sağlamak.
  4. Bebeğinizin yemek yemeyi daha hızlı bir şekilde öğrenmesi için onu yeme vakitlerinize dahil edin. Bebekler bu dönemde taklit etmeyi sevdikleri için sizi izleyerek yemek yemeyi daha hızlı öğrenecektir.
  5. Bebeğinize verdiğiniz yiyeceklerin kolayca tutabileceği bir şeyler olmalıdır. 6-8 aylık periyotta bebekler avuç içindeki nesneleri ağızlarına götüremezler. Bu yüzden verdiğiniz yiyecekler avuç dışına çıkmalıdır.
  6. Bebeğiniz yemek yerken kesinlikle onu yalnız bırakmayın.
  7. Yemek bitince damakları ve yanakları arasına yapışan kırıntılar olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bebekler dilleriyle bu kırıntıları alamazlar.

Katı gıdaya geçişte ilk aylarda amaç bebeğe besinleri vermekten ziyade sunmaktır. Yani besinleri hazırlayıp tepsisine bırakacaksınız ve kararı ona bırakacaksınız. İlk aylarda sebzeleri ve katı meyveleri buharda haşlayarak yada fırında pişirerek verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken besinleri bebeğinizin kolay bir şekilde yiyebileceği formda hazırlamak. Yani besinleri en az 5 cm uzunluğunda ve çubuk şeklinde kesmelisiniz ki bir kısmı avuç içi bir kısmı da avuç dışında kalmalıdır. Ayrıca damaklarıyla ezebileceği yumuşaklıkta olmalıdır. Çokta yumuşak olmamalıdır. Çünkü bu seferde elinde ufalanır. Her yeni besini denerken 3 gün kuralı uygulamaya dikkat edin. Yani yeni tadacağı besini bebeğinize 3 gün sunun. Çünkü sindirim sistemini tetikleyen alerjiler 3 günde etkisini göstermektedir.

Yasaklı Yiyecekler

  • TUZ, bebekler için zararlıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri henüz tuza dayanacak kadar gelişmemiştir. Doktorunuz önermediği müddetçe lütfen tuzdan uzak durun.  Bebeklerin günlük tuz ihtiyacı sadece 1 gramdır. Bu yüzden bebeğinize verdiğiniz peynir ve zeytindeki tuz miktarlarına dikkat edin. Peyniri kendiniz yapma imkanınız yoksa satın aldığınız hafif tuzlu peynirleri yaklaşık 5 dakika sıcak suda bekletin ve tuzun gittiğini kontrol ettikten sonra bebeklerinize verin. Tuz, konserve ve jambon gibi hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Bu yüzden bu tarz gıdaları bebeklerinize lütfen sunmayın.
  • ŞEKER, bebekler için zararlıdır. Bu yüzden bebeğinize hazırladığınız yiyecekleri tatlandırmak için, muz, elma gibi meyveleri yada pekmezi koyabilirsiniz.
  • BAL, bebeğiniz 1 yaşına girene kadar bal yasaktır. Çünkü 1 yaş altındaki bebekleri balda bulunan bakteriler zehirleyebilir. Arılar bal üretirken kolostridyum botalium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri de bebeklerde botulizm adı verilen zehirlenmelere yol açabilmektedir.
  • YUMURTA AKI, alerjen etki gösterme ihtimali olduğu için 1 yaşından önce yasaktır.
  • ÇAY, demir ve diğer minerallerin emilimini engellediği için mümkün olduğu kadar uzak durun. Bebeğinize içecek olarak anne sütü ve su yetecektir.
  • SAKATATLAR, bazı virüsler böbrek, dalak, ciğer ve beyin gibi sakatatlar aracılığıyla vücuda girerek uzun yıllar sonra bebeklerde birtakım hastalıklara neden olabilmektedir.

LÜTFEN, bebeğinize verdiğiniz et, balık, tavuk, yumurta gibi hayvansal proteinlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Çünkü bu gıdaların çiğ yada az pişmiş olarak verilmesi sonucu hastalık yapıcı bakteriler bebeğinize geçerek Allah korusun yoğun bakımda yatmasına hatta ölümüne bile neden olabilir. Bu yüzden bebeğinize verdiğiniz gıdaların temizliğine ve pişmiş olmasına ayrıca özen gösterin.

Bebeğinizin beslenmesinde BLW yöntemini seçmişseniz yemek kültürünüzde sağlıklı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Çünkü bebekler genelde anne ve babaların tabaklarında bulunan yiyecekleri alıp yemek ister. Bu yüzden bebeğinizle aynı gıdalar yemeye çalışın. Örneğin, kendinize bir tavuk yemeği yapmışsanız ona da tavuğu haşlayıp verebilirsiniz.

Bebeklerimiz zaten bu beslenme tarzına hazır. Emin olun onlar için en doğrusu kontrolün onlarda olduğu bizimde gözlemci olduğumuz bir beslenme şeklidir. BLW hakkında merak ettiklerinizi bizlere yazabilir, görüş ve önerilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

 

 

Hakkında Aylin Dedeoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir