Cuma , Nisan 19 2024

Hamilelikte Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen beslenme, hamile ve emzikli kadında yeterli enerji alımı ile demir, vitamin D, çinko, kalsiyum, vitamin B12 ve riboflavin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığı için doktor kontrolünde preparat eklemeleri yapılması gerekir. Vejetaryen beslenen anne adaylarının beslenme programı bir diyetisyen kontrolünde yapılması gerekir.

Vejetaryen Beslenmenin Yol Açtığı Sorunlar

vegan-beslenme-problemi

  • Hamilelikte vejetaryen beslenme sırasında yaşanabilecek en büyük sorun B12 vitamin yetersizliğidir. B12 eksikliği ise bebekte doğumsal anomalilere ve nörolojik bozukluklara neden olabilir. Eğer birey çok katı vejetaryen ise B12 vitamin yetersizliği ileri düzeyde olacaktır.
  • Yine vejetaryen beslenmeye bağlı olarak demir, çinko, kalsiyum gibi minerallerin emilimi azalacağı için bu vitaminlerde de yetersizlik ortaya çıkacaktır.
  • Hiç bir hayvansal besin içermeyen vejetaryen diyetinin yeterli ve dengeli beslenmeyi, bunun yanı sıra vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir.
  • Bitkisel besinlerle birlikte süt ve süt ürünleri ile yumurtanın da yer aldığı lakto ve ovo vejetaryen diyetleri ihtiyaçları daha iyi karşılar. Beyaz vejetaryen ve semi vejetaryen diyetlerinde bitkisel besinler, süt ürünleri, yumurta, haftada bir kaç kez tavuk, balık içeren besinler kullanıldığı için dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlar.
  • Vejetaryen beslenmede etin yerine mutlaka her gün kurubaklagiller veya yumurta almalıdır. Eğer hiç hayvansal besin alınmak istenmiyorsa, süt yerine soya sütü ve tofu kullanılmalıdır.
  • Çay ve kahve gibi kafein içerikli sıvı gıdalar yemekten bir saat sonra tüketilmelidir.
  • Her öğünde C vitamininden zengin, taze sebze ve meyve tüketmek gerekir. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç yerine bulgur kullanılmalıdır.
  • Ara öğünlerde ceviz ve kuru meyveler tüketmelidir.
  • Vejetaryenler, protein alımını dengelemek için mutlaka süt ve süt ürünleri, yumurta ve B12 gereksinimine katkıda bulunabilmesi açısından zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ürünleri tüketilmelidir. Aynı zamanda B12 vitamini takviyesi almak gerekebilir. Çünkü bu vitamin hayvansal gıdalarda bulunur.

Hakkında Aylin Dedeoğlu

Şuna da bak

Hamilelikte Ne Yemeli?

Hamilelikte beslenme anne adayının özen göstermesi gereken en önemli konudur. Bazı anne adayları kilo alma …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir