Pazartesi , Aralık 2 2024

Hamilelikte Stres Bebeği Etkiler mi?

Hamilelikte en çok merak edilen konulardan biri de gebelikte depresyonun bebeğe zarar verip vermediğidir. Genellikle bu konu hakkında uzmanlar anne adaylarının gebelik süresince ruh sağlıklarına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Bunun içinde gebelikte ve doğumdan sonra anneye ruhsal açıdan destek veren psikiyatri merkezleri bir çok ülkede gelişmeye başlamıştır. Hatta ülkemizde de bu dalda hizmet veren merkezler vardır. Çünkü gebelik ve doğum sonrasında görülen depresyonun çocukları olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.

hamilelikte-depresyon

Stresin Bebeğe Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda annenin hamileyken yaşadığı stresin plasentada değişikliğe neden olduğu ve bebeğin beyin gelişimini etkilediği tespit edilmiştir. Hamilelikte yüksek stres seviyesinin bebeğin beyin fonksiyonlarını ve davranışlarını etkilediği tespit edilmiştir. Yine yapılan başka bir çalışmada gebelikte yaşanan stresin, çocuğun hiperaktif olmasına, duygusal problemler ve davranış bozukluğu göstermesine neden olduğu saptanmıştır. 2000 yılında yapılan bir çalışmaya göre hamileliğin ilk 3 ayında strese maruz kalan anne adaylarının bebeklerinin, organların oluşum aşamasında normal dışı yapısal özelliklerle yani yapısal anomalilerin görülmesinde % 50 artış olduğu tespit edilmiştir.

Hamilelikte ilaçların olumsuz etkilerinden daha çok bahsedilir. Halbuki hamilelikte geçirilen depresyon, çocukta gelişme geriliğine, erken doğuma, ilerleyen dönemde ise zekayla ilgili gelişimde, anneye kurulan bağda engelleyici bir durum gösterdiği tespit edilmiştir.

Kadınlarda depresyonun en sık doğurganlık dönemde görüldüğü tespit edildiği için anne adaylarının bu dönemde ruh sağlıklarına özellikle dikkat etmelidir. Eğer gerekirse doktor desteği alınmalıdır. Ülke olarak psikiyatri desteği almaktan ne kadar çekinsek de hem kendi sağlığımız hem de bebeğimizin sağlığı için psikiyatri desteği almaktan çekinmemeliyiz.

Hamilelikte Depresyon Riski Neden Daha Fazladır?

hamilelikte-depresyon-1

Gebelikte anne adaylarında hormonal değişiklikler, stres ve fiziksel değişimlerinden dolayı gebe olmayan kadınlardan daha farklı bir psikoloji yaşarlar. Bu psikolojini dışa yansıması da, ani ağlama krizleri, duygusallık yada gereksiz alınganlık şeklinde olur. İşte hem hormonal dengesizlikler hem de stres ve depresyon erken doğuma neden olmakta, dolaylı yoldan bebeğe zarar vermektedir. Yani siz ne kadar sağlıklı olursanız bebeğinizin gelişimi de o ölçüde sağlıklı olur.

Anne adayı stresli olduğu zaman vücutta kortizon adrenalin hormonu salgılar. Adrenalin hormonu ise plasentadan bebeğe geçer. Bu yüzden gebelikte mutsuz olmanıza neden olabilecek her şeyden uzak kalmaya dikkat etmek gerekir.

Eşinize Fiziksel Görünümüyle  İlgili Sakın Şaka Yapmayın!

hamilelikte-depresyon-2

Eşler anne adaylarına hamilelikte kiloları yada fiziksel görünümüyle ilgili şaka yapmaktan kaçınmalıdır. Çünkü hamilelikte bayanlar daha çok alıngan ve kırılgandırlar. Ayrıca baba adayları anne adaylarının doğum ve bebeklerinin sağlığıyla ilgili kaygılarında onlara psikolojik yönden destek olmalıdırlar.  Hatta bu dönemde birlikte yapmaktan keyif aldığınız aktivitelere ağırlık verebilirsiniz. Eşinizi ihmal etmeyin.

Hamileyken Stresi Azaltmak İçin Ne Yapılmalı?

Genel olarak hamilelikte stresin bebek üzerine olumsuz etkilerinden bahsettik. Peki bu stresten nasıl uzak durabiliriz. Bu konuyu uzmanlarımıza sizin için sorduk ve adım adım yapılması gerekenleri sıraladık.

Uzmanlarımız söylüyor:

  1. Öncelikle yaşam stilinizi değiştirmelisiniz.
  2. Kendi dünyanızda, duygusal ve fiziksel olarak hissettiğiniz problemlere karşı savunma stratejileri belirlemelisiniz.
  3. Eğer problemleri aşamayacağınızı düşünüyorsanız psikolojik destek almaktan çekinmemelisiniz.
  4. Düzenli egzersiz, yürüş yapın yada yüzün.
  5. Her gün kendinizi dinlemek ve sakinleşmek için zaman ayırın.
  6. Uykusuz kalmamaya özen gösterin.
  7. Aslına bakarsanız bu dönemde en büyük görev baba adaylarına düşüyor. Onlara her açıdan destek olmaya özen göstermelidirler.

Hamilelikte yaşadığınız stresleri bizlerle paylaşabilir, uzmanlarımızın görüş ve tavsiyelerinden faydalanabilirsiniz.

Hakkında Aylin Dedeoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir