Çarşamba , Nisan 24 2024

Hamilelikte 21. Hafta

Hamilelikte 21. hafta bebeğinizin hareketlerini, oynamalarını en rahat ve en yoğun hissetmeye başlayacağınız haftadır. Bu dönemden itibaren artık bebeğiniz daha hızlı kilo almaya başlayacaktır. Peki bu hafta sizde ne gibi değişimler bebeğinizde ne gibi gelişmeler olmaktadır. Birlikte sırasıyla inceleyelim isterseniz.

Bebekteki gelişmeler 

  • Bebeğinizin boyu yaklaşık 26-28 santim ve kilosu 360-400 gram arasındadır.
  • Güçlü ışığı ve sesi hissedebilir.
  • Çok hareketlidir.
  • Bebeğinizin yağ depolaması fazlalaşmıştır. Bu yüzden cildi şeffaflaşmaya başlamıştır.

Anne adayındaki değişimler

hamilelikte-21-hafta-1

  • Anne adaylarında bu haftalarda ve ileri haftalarda burun kanaması olabilir. Kanamalar, dış ortama açık olan burun içi kılcal damarların daha kolay çatlamasından kaynaklanmaktadır. Fakat bu durumunuzu direk hamileliğe bağlamak yanlıştır. Çünkü bu bilgiler geneldir. Bu yüzden doktorunuzla konuşmanızda yarar var.
  • Rahminiz göbek deliğinin üzerindedir.
  • Büyüyen karınla birlikte kasık ağrılarınız olabilir. Bu ağrılar normaldir.
  • Fakat kanama yada su gelmesi gibi bir durum olursa direk doktorunuza başvurunuz.
  • Gaz şikayetlerinizde, özellikle de akşam saatlerinde artış olabilir.

Hamilelikte 21. haftada anne adaylarına en büyük tavsiye bebeğinizle konuşun ve su içmeyi ihmal etmeyin. Bu dönemde anne adayından ayrıntılı ultrason istenir.

Ayrıntılı Ultrason

hamilelikte-21-hafta-2

Doktorunuz tarafından 19 ile 23. haftalar arasında istenir. Bazı doktorlar bu uygulamayı kendileri yaparken bazı doktorlarda ikinci bir göz görsün ister. Bu yüzden de sizi başka bir doktora yönlendirir. Ayrıntılı ultrasonda, bebeğinizin organ yapıları detaylı bir şekilde incelenir. Sağlık durumu hakkında genel bir bilgi vermesi açısından ayrıntılı ultrason önemlidir. Ayrıntılı ultrason yapılmasındaki asıl amaç bebeğin doğumsal kusurlar açısından tetkik edilmesidir. Doğumsal kusurlar, genetik nedenlerden, bebeğin rahim içinde geçirdiği enfeksiyonlardan, anne adayında olan kronik hastalıklardan ve amniyon sıvısı ile ilgili sorunlardan kaynaklanmaktadır. Eğer bebekte kromozom bozukluğunu gösteren işaretler, böbrek iletim kanallarında genişleme, amniyon sıvısının artması ya da azalmış olduğunun saptanması gibi durumlar söz konusu ise anne adayı bir üst mevkiye yani perinatoloji uzmanına sevk edilir. Tanı için tetkikler bu uzman tarafından yapılır.  

Hakkında Aylin Dedeoğlu

Şuna da bak

37 haftalık bebek görüntüsü

37 Haftalık Gebelik

Bebeğinize kavuşacağınız ana sayılı günler kala bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde alacağı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir