Salı , Mart 19 2024

Doğum Sonrası Fazla Kilolar Nasıl Verilir?

Her anne adayı hamileliği sırasında aldığı kilolardan şikayet eder ve doğum sonrasında bu fazla kilolarından kurtulmak ister. Hamilelikte ne yemeli yazımızda da bahsettiğimiz gibi gebelik süresince ortalama 9-12 kilo almanız normaldir. Çünkü doğum gerçekleştikten sonra ilk haftalarda ortalama 6-9 kilo kaybedersiniz. Yani hamileliğiniz boyunca en fazla 12 kilo almışsanız korkmanıza gerek yok zaten bu kilolarınızı doğumla birlikte kaybedeceksiniz.

Diyetislerin Önerisi

dogum-kilolarindan-kurtulmak

Diyetisler, doğumdan sonraki ilk 6 ayda kilo kontrolü sağlayacak bir beslenme programı öneriyorlar. Bebeğiniz 6. ayında anne sütü artı ek gıda şeklinde besleneceği için ayda 1-2 kilo kaybetmeyi sağlayacak diyet programına bu aydan sonra geçmek daha doğru olacaktır. Peki doğumdan sonraki ilk 6 ayda kilo kontrolü nasıl sağlanabilir?

  1. Aşırı yağlı besinleri tüketmekten kaçınılmalı,
  2. Tatlı ihtiyacı daha çok meyve ve sütlü tatlılarla giderilmeli,
  3. Yağlı hamur işlerini sık tüketmekten kaçınılmalı,
  4. Ara öğünler olacak şeklinde az ve sık bir beslenme programı uygulanmalıdır.

İlk 6 aylık süreç bittikten sonra doğru diyet programını uygulayarak kilo kaybına geçebilirsiniz. Peki nasıl bir kilo verme programı uygulanmalı?

  1. Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Çünkü hem açlık hissi daha az oluşacak hem de daha düşük kalori alımı sağlanacaktır.
  2. Hamilelik sonrasında vücutta biriken yağ miktarını azaltmak için, karaciğerin yağlanmasını önleyen folik asit, metiyonin, kolin ve B 12 ile B 6 vitamin içerikli besin grupları tüketilmelidir. Örneğin, köfte ile tam buğdayı ekmeği birlikte tüketilebilir.
  3. Basit şeker alımı azaltılmalıdır.
  4. Zeytin yağından asla vazgeçilmemelidir. Hem daha sağlıklı hem de sindirimi daha kolay olan zeytin yağlı yiyecekler yenmelidir.
  5. Pirinç yerine daha çok bulgur tercih edilmelidir. Emzirme dönemimde kilo vermek için taneli tahıl gruplarından vazgeçilmemelidir. Çünkü bu tahıl gruplarında B vitamini bolca bulunur.
  6. Besinler çiğnenmeden yutulmamalıdır. Çiğnemede ki uzaman kilo vermeyi hızlandırır.
  7. Egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz yapmak hem yaşam kalitenizi arttırır hem de kilo vermenize yardımcı olur.
  8. Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
  9. Kefir ve yoğurt gibi sindirime yardımcı olan probiyotik besinler tüketilmelidir.
  10. Süt olsun diye şuursuzca yenilmemelidir.
  11.  Hamur işlerinden, şerbetli tatlılardan ve abur cuburdan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  12. Yatmadan 1 saat önce yeme içmeyi bırakın. Çünkü yatmadan hemen önce bir şeyler atıştırmak hazmı zorlaştıracağı için hem kilo aldıracak hem de yatakta rahatsızlık verecektir.

Yukarıda söylediğimiz maddelere dikkat ederseniz sağlıklı bir şekilde ekstra çaba harcamadan kilo verebilirsiniz.

Doğum Sonrası Yapılabilecek Egzersizler

dogum-kilolarindan-kurtulmak-2

UYARI! Kondisyon bisikleti kullanmak, ağrılık çalışmak kesinlikle doktorunuza sormadan yapılmamalıdır. Her hangi bir fitness programına kayıt olmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Çünkü her anne adayının doğumu bir değildir. Doğum sonrası belli bir zamana kadar bir takım hareketleri doktorunuz yasaklayabilir.  Aşağıda önereceğimiz egzersizler normal doğum gerçekleştirmiş ve doktor tarafından egzersiz yapmasında sıkıntı olmayan anneler için geçerlidir.

1. YÜRÜYÜŞ

Günde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın. Çünkü en faydalı spor yürüyüştür.

2. YOGA

Kalça ve göbek kaslarınızı çalıştırarak bu bölgedeki yağlanmayı eritecek yoga hareketleri yapabilirsiniz. Yoga aynı zamanda vücudunuzun daha esnek olmasına yardımcı olacaktır.

3. YÜZME

Yüzme, bütün vücudu birlikte çalıştıran bir spordur. Ameliyatlı, sıkıntılı bir doğum gerçekleşmemişse doktorunuza danıştıktan sonra yüzmeye istediğiniz zaman başlayabilirsiniz.

4. KONDİSYON BİSİKLETİ

Doğum sonrası her kadının genital bölgesinde biraz şişme olur. Bu yüzden ilk 6 hafta bu tarz egzersizler yapılmamalıdır.

5. AĞIRLIK ÇALIŞMAK

Doğumdan 6 hafta sonra ağırlık çalışmaya başlanabilir. Fakat sezaryen doğum yapmışsanız doktorunuza danışmadan ağırlık çalışmaya kesinlikle başlamayın.

Hakkında Aylin Dedeoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir